Monday 15 June 2009

Synch Festival Day 2 (Chapter 2: Indoors)

Έχοντας τελειώσει με τις open air συναυλίες και με τα αυτιά ακόμα να βουίζουν λίγο από το Squarepusher, οι επιλογές άρχισαν να γίνονται πιο δύσκολες. Στη μια σκηνή οι Βρετανοί The Bug, στην άλλη ο ανερχόμενος Έλληνας Ντέιβιντ. Επιλέγουμε την πρώτη γιατί ξέρουμε πως θα καταλήξουμε τελικά στη δεύτερη..

O ήχος του The Bug από μόνος του δεν εκπλήσσει. Δυνατό grime / dubstep, με hip hop φωνητικά από τον Tippa Irie και απίστευτα βαρύ μπάσο. Όχι κακό, αλλά κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μόδα που όχι μόνο έρχεται λίγο καθυστερημένα στην Ελλάδα αλλά και πλασάρεται ως πολύ πιο ακραία από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Αυτό που πραγματικά εκπλήσσει όμως είναι η συμμετοχή του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι ο ήχος στον εσωτερικό εκθεσιακό χώρο είναι κάκιστος και από το αντανακλώμενο μπάσο τρίζουν οι τοίχοι και παραμορφώνεται το beat, ο κόσμος δεν πτοείται και χορεύει ξέφρενα όπως αρμόζει στο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Στην άλλη σκηνή παίζει ο Ντέιβιντ, ο οποίος κάνει ένα αρκετά αξιόλογο electro-dance set θερμαίνοντας τον κόσμο για τον Shit Robot που ακολουθεί. Σίγουρα θα ήθελα να τον ξανακούσω γιατί φάνηκε ότι έχει να πει αρκετά ως dj.



Το set του Shit Robot είναι άνετα από τα καλύτερα set που έχω ακούσει τελευταία. Κλασικός ήχος Αγγλίας (ο ίδιος για την ακρίβεια είναι Ιρλανδός…), έχει ό,τι μπορεί να ζητήσει κάποιος από ένα ξεσηκωτικό dj set. Πολύ καλές και smooth μίξεις, άψογη επιλογή τραγουδιών (highlight για μένα το Join in the Chant των Nitzer Ebb), δεμένα extra beats και εφέ, και συχνό slowing down του ρυθμού η του μπάσου για να επανέλθει προκαλώντας ακόμα πιο έντονο χορό και φωνές από το πλήθος. Άψογος.

Η συνέχεια ανήκει στους Βέλγους Aeroplane, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί τελευταία σε πολύ hot remixers, «πειράζοντας» κομμάτια από Friendly Fires (το «Paris» άνοιξε το set τους δίνοντας μια πολύ καλή ιδέα του τι θα ακολουθούσε), MGMT και Bloc Party με μεγάλη επιτυχία. Ο χώρος ασφυκτικά γεμάτος, πολύς ιδρώτας, ακόμα περισσότερος χορός και fun.



Ταυτόχρονα όμως, παίζουν άλλες δυο σκηνές με πολύ ενδιαφέροντα ονόματα και όποιος κάθισε μόνο στους ομολογουμένως πολύ καλούς Shit Robot – Aeroplane έχασε απίστευτη εμπειρία. Στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, ο Έλληνας Biomass έχει γεμίσει τις κερκίδες, έχει καθίσει τον κόσμο οκλαδόν μπροστά στο τραπέζι με το laptop, το synth και την κονσόλα του και παίζει κάτι που κυμαίνεται από minimal dub, μέχρι ambient και sub bass, αλλά εμένα μου θυμίζει έντονα technoid και rhythmic noise, οπότε η χαρά μου είναι υπερδιπλάσια ακούγοντας την πολύ ρυθμική μουσική του και βλέποντας ένα ολόκληρο αμφιθέατρο να ακολουθεί την ήχο και φανερά να του αρέσει.




Αξιοσημείωτο έως εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόλις τελείωσε και εισέπραξε το χειροκρότημα που του άξιζε, πολύς κόσμος φώναζε και παρακαλούσε για encore, κάτι που στην αρχή φάνηκε να μην έχει προετοιμάσει αλλά τελικά έκανε προς μεγάλη μας χαρά.

Στην άλλη σκηνή έπαιζε αρχικά ο Hudson Mohawke, ο οποίος διαφημίζεται ως big beat, IDM μπλα μπλα, αλλά τελικά το set του φέρνει πιο πολύ σε techno και έτσι ο κόσμος που έμεινε να τον δει ήταν λιγοστός. Επίσης λίγος ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε τον Alex Tsiridis, ο οποίος ξεκίνησε το set του με καλή Detroit techno και πέρασε σε dubstep (μόδα λέμε) με γυναικεία live φωνητικά (στα ισπανικά μάλιστα για το extra μπέρδεμα). Το τέλος του set του Alex και λίγο μετά και των Aeroplane ήταν και το σημείο όπου οι δυνάμεις μου άρχισαν να με εγκαταλείπουν οπότε αποχώρησα.

Highlights της ημέρας αναμφίβολα τα sets Shit Robot – Aeroplane και ο Biomass, με ειδική μνεία στον Squarepusher ο οποίος ήταν απωθημένο πολλών ετών και δεν απογοήτευσε αλλά ούτε και αποτελεί το live που θα περιγράφω στα εγγόνια μου. Ειδική αναφορά επίσης στην οργάνωση του φεστιβάλ το οποίο παρά τα 4500 άτομα και τις πολλές σκηνές κύλησε πολύ ομαλά και χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις (με εξαίρεση το Mulatu που δεν ήθελε να φύγει με τίποτα από τη σκηνή). Άριστοι επίσης και πολύ εξυπηρετικοί οι εθελοντές, που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ομαλή διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ. Και του χρόνου!

No comments:

Post a Comment