Thursday 7 May 2009

Λένα Πλάτωνος, Γιάννης Παλαμίδας, Μάρθα Φριτζήλα, Etten, Κωνσταντίνος Βήτα live στο Κύτταρο

Μια στιγμή που περίμενα αρκετά χρόνια είχα την ευκαιρία να ζήσω χθες, στη μουσική σκηνή Κύτταρο-Live. Από τότε που ανακάλυψα τη Λένα Πλάτωνος, η πρωτοποριακή μουσική της και το μυστήριο που περιέβαλλε τους στίχους αλλά και το άτομό της με μάγευαν όσο λίγα άλλα πράγματα. Και όταν έκανε τη θριαμβευτική της επιστροφή το καλοκαίρι του 2008 με νέο δίσκο και καταπληκτική συναυλία στο Ηρώδειο εγώ ήμουν στρατιώτης στη Λήμνο.

Το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν ήρθε και για μένα, ένα σχεδόν χρόνο μετά, σε ένα χώρο ο οποίος κουβαλάει αρκετή ιστορία ώστε να φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλη καλλιτέχνιδα.

Το άρτι ανακαινισμένο Κύτταρο αναμενόμενα δε γέμισε Τετάρτη βράδυ, αλλά τουλάχιστον όσοι ήταν εκεί ήξεραν γιατί είχαν έρθει, τι να περιμένουν και πόσο να το εκτιμήσουν.

Η συναυλία ξεκίνησε στις 10, υπό τους ήχους του δυνατού «Σ’αγάπησα», ηχογραφημένου, με άδεια σκηνή και προβολή video art. Μόλις τελείωσε το κομμάτι εμφανίστηκε το συγκρότημα, μαζί με τη Λένα Πλάτωνος, τη Μάρθα Φριτζήλα και την Etten. Μινιμαλιστική η παρουσία της Λένας Πλάτωνος, η οποία κάθισε στο πιάνο της (στολισμένο με ένα φωτιστικό που σίγουρα είχε φέρει από το σπίτι της) και τραγούδησε/απήγγειλε λίγα κομμάτια (κυρίως από το νέο δίσκο της «Ημερολόγια») ενώ σε άλλα έκανε δεύτερα φωνητικά στο Γιάννη Παλαμίδα.

Τα κομμάτια που αγαπήσαμε ήταν όλα εκεί. Παρατίθενται όσα θυμάμαι χωρίς κάποια σειρά:

Τι νέα ψιψίνα; (ξεκίνησε και έκλεισε τη συναυλία)
Εμιγκρέδες της Ρουμανίας
Μάρκος (ο Κωνσταντίνος Βήτα τραγουδούσε, οι υπόλοιποι, κλαίγοντας, ψάχναμε χαρτομάντηλα)
Κυψέλη
Πτήση 201
Σαμποτάζ (λίγο πριν το τέλος)
Ραντεβού στην Όαση
Αλίμονο
Άνοιξη
Θάλασσα
Πρωτομαγιά (είναι απερίγραπτο το συναίσθημα του να ακούς τη Λένα Πλάτωνος να τραγουδάει «Είμαι ευτυχισμένη»)
Ντορούτσκα
Ρόζα Ροζαλία
Χορός των Μπιζελιών
Σαμσάρα
Το κοπερτί

Επίσης ακούστηκαν 2 κομμάτια από τον προσωπικό δίσκο του Γιάννη Παλαμίδα («Δωρητής Σώματος» και «Εκφωνήτρια», με δεύτερα φωνητικά από τη Λένα Πλάτωνος) και ένα της Etten, καθώς και αρκετά άλλα τα οποία μας συγκίνησαν και μας έκαναν να θυμηθούμε στιγμές από κάθε φάση της ζωής μας.

Μοναδική μου ένσταση η Μάρθα Φριτζήλα, την οποία αν και σέβομαι πολύ ως καλλιτέχνιδα, δε βρήκα να ταιριάζει στο ρόλο της. Δε μου φάνηκε να νιώθει αυτά που τραγουδούσε και η προσπάθειά της να δώσει το προσωπικό της στίγμα στα τραγούδια της Λένας Πλάτωνος μάλλον την απομάκρυνε από αυτά.

Η Etten αντιθέτως, και καταπληκτική φωνή, και όμορφη σκηνική παρουσία και πολύ συναίσθημα, ανυπομονώ να ακούσω και τον ολοκληρωμένο της δίσκο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Γιάννης Παλαμίδας, βετεράνος πλέον και στο χώρο του τραγουδιού και στα τραγούδια που ερμήνευσε με εξέπληξε με τη φωνή του και τις υψηλές οκτάβες που με χαρακτηριστική άνεση έπιανε.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα εμφανίστηκε, τραγούδησε δυο κομμάτια και έφυγε, ήσυχα, απέριττα, αλλά ταυτόχρονα έντονα. Μετά τη Λένα Πλάτωνος είναι ο μόνος που 8α μπορούσα να φανταστώ να τραγουδάει το «Μάρκο»

Τέλος, το υπόλοιπο συγκρότημα ήταν πολύ δεμένο, όλα τα μέλη διαλεγμένα ένα-ένα από την ίδια τη Λένα Πλάτωνος και, από όσο μπορώ να κρίνω, όλα άριστες επιλογές.

Σε γενικές γραμμές ήταν ένα πολύ συναισθηματικά φορτισμένο live, σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, από αυτά που θυμάται κανείς για πολύ καιρό. Ελπίζω μόνο η Λένα Πλάτωνος να μην εξαφανιστεί πάλι και να συνεχίσει να μας χαρίζει αριστουργήματα.

«Ραντεβού στην όαση στις 10.30, κοίτα μη χαθείς στα σκοτεινά…»

2 comments:

  1. Κεφάλαιο VIPs:

    Στο διπλανό τραπέζι καθόταν ο Διονύσης Σαββόπουλος (ο οποίος καθ΄όλη τη διάρκεια κάπνιζε ένα τεράστιο πούρο) και κάπου στη μέση του live έκανε την εμφάνισή του και ο Νίκος Ζιώγαλας ο οποίος πέρασε και χάθηκε στο πλήθος...

    ReplyDelete
  2. Ζηλευω.. ποσες συναυλιες και τετοιες στιγμες εχω χασει/θα χασω φετος?

    ReplyDelete