Wednesday 29 April 2009

Απλοί Τρόποι Προστασίας Αμάχου Πληθυσμού Κατά το "Κυνήγι των Πειρατών".

Έχοντας ήδη αναφέρει το πώς χειρίζονται το θέμα δύο από τις μεγαλύτερες τεχνολογικά χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Σουηδία), αναφέρω τις τελευταίες κινήσεις της Γαλλίας και περνάω στην Ελλάδα και το πώς μπορούμε να προστατευθούμε οι Έλληνες χρήστες από την ανίχνευση του IP μας.

Η Γαλλία λοιπόν, δια στόματος και χειρός Νικολά Σαρκοζί, προσπάθησε να περάσει στο κοινοβούλιο ένα νόμο γνωστό ως το “Νόμο των 3 Χτυπημάτων”. Σύμφωνα με αυτό το νόμο, όποιος χρήστης πιανόταν από τις Γαλλικές αρχές να κατεβάζει και να ανεβάζει παράνομα copyrighted αρχεία θα λάμβανε δυο προειδοποιήσεις μέσω email από τον παροχέα του. Στην τρίτη προειδοποίηση που θα ερχόταν με μορφή επιστολής / τελεσιγράφου, ο παροχέας θα απαγόρευε την πρόσβαση στο internet στο συγκεκριμένο χρήστη για ένα χρόνο, αναγκάζοντάς τον όμως να πληρώνει τη συνδρομή του για αυτό το διάστημα. Το νομοσχέδιο αυτό βεβαίως καταψηφίστηκε από το Γαλλικό Κοινοβούλιο, στέλνοντας τους “προοδευτικούς” βουλευτές της κυβέρνησης Σαρκοζί πίσω εκεί από όπου ξεκίνησαν.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με συζητήσεις που είχαν γίνει στο www.inout.gr, η Οtenet είχε κατά καιρούς φυτέψει παράνομα αρχεία στους servers της στέλνοντας προειδοποιητικά email σε όσους έκαναν το λάθος να τα κατεβάσουν. Από ό,τι θυμάμαι, επρόκειτο για την ταινία Back to the Future ανάμεσα σε άλλες. Τελευταία δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι αντίστοιχο, και θεωρώ ότι, τουλάχιστον από τους ελληνικούς παροχείς, είμαστε ασφαλείς.

Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προστατευθούμε από την ανίχνευση.

  • Υπάρχει ένα πρόγραμμα ονόματι Peer Guardian 2 ( http://phoenixlabs.org/pg2/ ) το οποίο διατηρεί blocklist με όλες τις διαδικτυακές διευθύνσεις που μπορεί να δημιουργήσουν νομικά προβλήματα σε όποιον χρησιμοποιεί p2p. Η έγκατάστασή του είναι πολύ απλή, η λίστα γίνεται update κάθε φορά που ανοίγουμε το πρόγραμμα και η προστασία είναι εξασφαλισμένη. Προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο να τρέχει όσο κατεβάζει κάποιος οτιδήποτε από p2p, ειδικά δημοφιλή αρχεία και τελευταίες ταινίες που είναι πιο πιθανό να παρακολουθούνται από εταιρείες.

  • Όλα τα torrent sites έχουν κάποια σχόλια κάτω από κάθε αρχείο, τα οποία εκτός από την ποιότητα του αρχείου και το αν αξίζει τον κόπο ή όχι δεν παραλείπουν συνήθως να αναφέρουν αν ένα αρχείο παρακολουθείται από εταιρείες. Προσωπικά έχω δει αρκετές περιπτώσεις τέτοιων αρχείων σε piratebay και mininova, και έχω θεωρήσει καλύτερο να μην το ρισκάρω από τη στιγμή που υπάρχουν εναλλακτικές.

  • Προκειμένου να προστατεύουμε τα sites που διατηρούν links στο rapidshare, καλό είναι να μην κάνουμε click στο link αλλά copy και paste στο browser / download manager μας. Έτσι δεν κρύβουμε το δικό μας IP, αλλά τουλάχιστον δεν δίνουμε πληροφορίες στο rapidshare για το που βρήκαμε το αρχείο ώστε να μπορέσουν εκείνοι να δουν τι περιέχει, να το κατεβάσουν και να αναζητήσουν αυτούς που το ανέβασαν.

  • Σε κάθε περίπτωση όμως, τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει τη σωστή κρίση του χρήστη του διαδικτύου. Πάνω από όλα δηλαδή, πρέπει να προσέχει κάποιος τι, πότε και από πού το κατεβάζει. Δηλαδή, ενώ κάποιος μπορεί με ασφάλεια να κατεβάσει μια ταινία παλαιότερη με την οποία δε θα ασχολείται καμία εταιρεία να την κάνει track, είναι απείρως πιο επικίνδυνο να κατεβάσει μια ταινία που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στα σινεμά. Τελευταίο παράδειγμα η ταινία X-Men Beginnings: Wolverine, της οποίας μια κόπια εκλάπη από το studio πριν καν ολοκληρωθεί και διέρρευσε στο internet. Στην υπόθεση ενεπλάκη μέχρι και το FBI, γιατί αποτελούσε υπόθεση κλοπής, και αρκετός κόσμος που την κατέβασε έλαβε προειδοποιήσεις. Πήγαν γυρεύοντας λέω εγώ.

Οι καιροί είναι δύσκολοι στο θέμα αυτό και αναμένεται να δυσκολέψουν κι άλλο. Συνιστώ προσοχή, μέτρο και σκέψη, παρά παρακινδυνευμένες κινήσεις.

1 comment:

  1. χμμμ Ομολογω οτι δεν ειχα επιγνωση αρκετων εξ αυτων.. Ισως ενα tech review για ασφαλο "κατεβασμα", κυριως οδηγιες για το Peer Guardian 2 το οποιο ακουγεται αρκετα χρησιμο?

    Σιγουρα παντως, χρειαζεται προσοχη σε ο,τιδηποτε και αν επιλεγει να πραξει ο καθενας (κατεβασμα, ανεβασμα κτλ).. Και κυριως, συνισταται η χρηση ενος ιδιωτικου τρακερ οσον αφορα τα τορεντς.

    ReplyDelete