Tuesday 28 April 2009

Η Άνοιξη των Πνευματικών Δικαιωμάτων

Μεγάλες ανακατατάξεις συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και όλη η κοινότητα των downloaders παρακολουθεί (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να παρακολουθεί αν καταλάβαινε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα) με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Η αρχή έγινε με τη δίκη των τεσσάρων του Pirate Bay στη Σουηδία και την καταδικαστική απόφαση στην οποία αυτή η δίκη κατέληξε. Εν συντομία, με αυτή την απόφαση κατέρρευσε το προπύργιο ασφαλείας που είχαν σηκώσει τα torrent sites στη δεύτερη εποχή του p2p (θεωρώ ως πρώτη εποχή αυτή του Napster, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, στην οποία οι υπηρεσίες p2p αποθήκευαν αρχεία στους δικούς τους servers), με το να μην αποθηκεύουν αρχεία στους servers τους. Στην ιδέα αυτή είναι βασισμένο όλο το πρωτόκολλο bitTorrent, το οποίο μέχρι τώρα ήταν το πιο δημοφιλές πρωτόκολλο για την ανταλλαγή αρχείων.

Με τη δίκη αυτή λοιπόν κλονίζεται η πεποίθηση ότι με το να μην υπάρχουν καθόλου αρχεία με copyrighted περιεχόμενο στους servers τους είναι ασφαλείς οι υπηρεσίες, αφού μπορούν ακόμα να καταδικαστούν για συνέργεια στο “έγκλημα”.

Τώρα βέβαια, το ότι ο δικαστής που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση αποδείχθηκε μια εβδομάδα μετά ότι ήταν μέλος της Swedish Copyright Association και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Swedish Association for the Protection of Industrial Property, μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη ή αναθεώρηση κάποιων βασικών αρχών εν όψει της επικείμενης έφεσης, αλλά η απόφαση έχει ήδη γίνει μέρος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και αποτελεί προηγούμενο για τις επόμενες δίκες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα κυκλοφόρησε η είδηση στο Arstechnica ότι το Rapidshare έδωσε πληροφορίες για το IP χρηστών στις γερμανικές αρχές (η Γερμανική νομοθεσία περιλαμβάνει σχετικό άρθρο), οι οποίες μετά σε συνεργασία με την Deutsche Telekom έφτασαν στο όνομα και τη διεύθυνση ενός χρήστη της υπηρεσίας και έκαναν έφοδο στο σπίτι του. Αναφέρεται ότι το αρχείο που προκάλεσε όλο το κυνηγητό ήταν το άλμπουμ “Death Magnetic” των Metallica, την προηγουμένη της επίσημης κυκλοφορίας του.

Οι μέρες αυτές χρειάζονται προσοχή. Το ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα την απαραίτητη νομοθεσία για να κυνηγήσει χρήστες μόνο λόγω πνευματικών δικαιωμάτων (αν και έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα απαραίτητα μέσα με πολύ καλές αντιδράσεις στον τομέα του κυνηγητού παιδικής πορνογραφίας) δε σημαίνει ότι όλοι μας δε χρειάζεται να ξέρουμε τι κάνουμε και πώς να προστατευθούμε από τους κινδύνους.

Θέλω να πιστεύω ότι το αυριανό post θα είναι ένα βήμα προς την εκπαίδευση και την προστασία των χρηστών από τις επικείμενες “κακοτοπιές”. Εν αναμονή…

3 comments:

  1. Δηλαδη το θεμα εχει πλεον σοβαρεψει? Πιστευα οτι οι Πειρατες ηταν κατι το παρωδ-ικο/παροδικο και ολα καλα..
    Προ λιγων ημερων το Ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο εθεσε προς συζητηση αντιστοιχο νομο "προστασιας" του Ιντερνετ θετοντας τελικα ως προπετασμα καπνου τις μειωσεις στο κοστος sms/mms και ISPs..

    Μηπως τελικα πρεπει οντως να αρχισουμε να ανησυχουμε..

    ReplyDelete
  2. Από προπετάσματα καπνού άλλο τίποτα. Πάντως το ότι η κατάσταση σοβαρεύει είναι γεγονός, παίζει πολύ κυνηγητό από κυβερνήσεις και εταιρείες, αν και πάντα βρίσκουμε ένα νέο τρόπο να κάνουμε τη δουλειά μας...

    ReplyDelete
  3. ... και πάλι από την αρχή...?

    Μάλλον όχι ακριβώς...

    Έχουμε μια εμπειρία στην πλάτη μας, καλύτερη ενημέρωση και καλύτερη δικτύωση. Αυτό το πάθος να μην είχαν όλοι να κατεβάζουν πράγματα πριν την κανονική τους κυκλοφορία και όλα θα ήταν λίγο πιο ήρεμα. C'est la vie...

    Εμπρός καλέ μου proxy! :p

    ReplyDelete